Jest to woda o wyjątkowym orzeźwiającym smaku, zaleca się ją osobom, które pragną zdrowo się odżywiać i dbają o swoje zdrowie. Wyjątkowe proporcje mikro – i makroelementów sprawiają, że woda ta cechuje się doskonałymi walorami smakowymi oraz leczniczymi.
Źródło opisywanej wody mieści się w rejonie Szczawy – dużej wsi letniskowej mieszczącej się na pograniczu Gorców i Beskidu Wyspowego u ujścia potoku Głębieniec do Kamienicy oraz u pn.-wsch. podnóży Wielkiego Wierchu (1007 m).
Nazwa wsi pochodzi od znajdującej się tam dużej ilości wód mineralnych. Walory mikroklimatu Szczawy, przede wszystkim jakość szczaw alkaliczno-słonych, żelazistych i alkaliczno-siarkowych doceniano już w latach międzywojennych, kiedy to rozpoczęła się eksploatacja tych złóż.
O źródłach mineralnych z okolic Szczawy już w XV wieku wspominał Jan Długosz oraz Stanisław Staszic w słynnym dziele „O ziemiorództwie Karpatów”.
Skład: | ||
1 litr wody zawiera(mg/dm3) | ||
Kationy | ||
Sodowy | Na+ | 9,33 |
Wapniowy | Ca2+ | 57,72 |
Potasowy | K+ | 1,35 |
Aniony | ||
Wodorowęglanowy | HCO3- | 176,95 |
Chlorkowy | Cl- | 47,87 |
Siarczanowy | So4- | 20,80 |