Aktualności

Dobrowianka

Dobrowianka

Na polskim rynku produkowane są 4 rodzaje wód: mineralna, źródlana, lecznicza i stołowa. Do której grupy zaliczamy wodę Dobrowianka i czym się ona cechuje? Oto kilka faktów.

21.12.2021
1 minutę czytania
Dobrowianka

Woda mineralna Dobrowianka

Dobrowianka rozlewana jest od 2011 roku przez Womir-Spa Sp. z o.o dla Grupy Żywiec, która wchodzi w skład globalnej korporacji DANONE. Jest naturalną wodą mineralną nisko zmineralizowaną. Pozyskiwana jest z ujęcia Dobrowianka w Rzeniszewie na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, a głębokość wydobycia to ok. 190 m. Jej cechą charakterystyczną jest niska zawartość sodu, co nadaje wodzie delikatnego i lekkiego smaku. Dzięki swojej niskosodowości jest idealna dla osób stosujących dietę ubogą w sód oraz mogą ją spożywać nawet małe dzieci.

Skład wody Dobrowianka

Zawartość składników mineralnych (w mg/l) prezentuję się następująco:

Aniony:

  • wodorowęglanowy - 276,94
  • fluorkowy - 0,13

Kationy:

  • magnezowy - 33,42
  • wapniowy - 58,12

Łącznie daję to 420 mg/l. Dobrowianka jest dostępna w trzech stopniach nagazowania: niegazowana, lekko gazowana i mocno gazowana. Sprzedawana jest w butelkach 0,5 L oraz 1,5 L.


Poprzedni artykuł Następny artykuł
« wstecz w górę